BRD Finance
Nu accesa link-urile cu mesaje prietenoase pe care le primești pe Facebook Messenger de la cunoscuți sau de la alte persoane!

Dacă ai primit pe Facebook Messenger unul dintre aceste mesaje: „Tu eşti în videoclip?” sau „Apari în acest video”, te sfătuim să nu dai click pe link-ul atașat.

În cazul în care ai primit un astfel de mesaj și ai apucat să accesezi link-ul respectiv, Directoratul Național de Securitate Cibernetică recomandă să urmezi câțiva pași, pentru a preveni eventualele „dezastre financiare”, după cum urmează:

  • Schimbă de urgență parola contului de Facebook și activează autentificarea în doi pași.
  • Asigură-te că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. „Pentru asta, este necesar să te loghezi în contul de Facebook și să navighezi la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergi către categoria Permissions (Permisiuni) și apasă pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ai oferit acces. Elimină acele aplicații pe care le consideri suspecte. Apăsă pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a îți proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte”.
  • Măsuri suplimentare:
  • efectuarea unei scanări a dispozitivului cu ajutorul unei soluții anti-virus;
  • verificarea aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a te asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute;
  • verificarea setărilor de confidențialitate, pentru a te asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook.

Cea mai bună metodă rămâne însă prevenția. Așadar, dacă primești mesaje de acest tip (formulările pot varia) cel mai bine este să nu accesezi acel link și, eventual, să îl anunți pe cel de la care ai primit mesajul că s-a infectat cu un virus periculos, pentru ca, la rândul lui, să poată parcurge pașii de mai sus.

BRD Finance
© 2016, Société Generale. Toate drepturile rezervate.